PodgrađeŠtrosmajerova

Štrosmajerova broj 6

Spratni stambeni objekat izgrađen je početkom XX veka na uskoj pravougaonoj parceli koja se podubini ”penje” u nizu međusobno povezanih platoa prema samom podnožju Donjeg Ludvigovog bastiona. Sastoji se od prizemlja i sprata. Кrov je nizak, sakriven iza atike i pokriven limom. Osnova objekta prati karakteristike parcele i sastoji se od uskog dugačkog hodnika sa desne strane i prostorija koje se nižu u dubini parcele.

Pristup stanovima na spratu je preko spoljnjeg dvokrakokog stepeništa u nastavku hodnika i terase sa koje se ulazi u zastakljeni pretprostor. Ca podesta dalje vodi jednokrako stepenište na sledeću terasu sa šupama prizidanim uz potporni zid sledećeg nivoa.
Spratni deo prema dvorištu je nadograđen 20-ih godina XX veka i u stražnjem delu je završen ravnim krovom- prohodnom terasom iz koje se ulazi u niski tavanski prostor. Pristup krovnoj terasi je preko spoljašnjih metalnih stepenica. Naknadnim intervencijama terasa je natkrivena inprovizovanom nadstrešnicom pokrivenom limom.

Pri probijanju zazidanih vrata na stražnjem delu objekta u zidu je pronađeno kameno đule koje jevlasnik sačuvao. Na jednom od gornjih platoa nalazi se interesantan primerak žardinjere od veštačkog kamena u nosaču od kovanog gvožđa. Na terasi ravnog krova i spoljašnjem stepeništu nalazi se ograda od kovanog gvožđa sa elementima pozne secesije. Ulična fasada je jednostavno koncipirana, po vertikali podeljena plitkim lezenama obrađenim u imitaciji tesanika na levi deo sa ulazom i erkerom iznad.

Desni deo iznad ulaza ima interesantno oblikovan erker sa parapetom polu kružne osnove i gornjim delom trougaone osnove sa dva uska četvoro ugaona prozorska otvora.

Levi i desni deo fasade povezuju naglašene horizontale među spratnog i potkrovnog venca.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *