PodgrađeVatroslava Lisinskog

Vatroslava Lisinskog broj 2

„Biskupska rezidencija“

Po istorijskim izvorima, ova prostrana ugaona jednospratnica je bila rezidencija sremskog biskupa Ladislava Serenjija (1733-1752). Na uglu zgrade, iznad kordonskog venca sačuvan je kameni grb ovalnog oblika, sa bojenim heraldičkim poljem i ukrasima u vidu voluta i floralnih elamenata. Na oštećenoj površini razaznaje se kruna sa biskupskim simbolima kape i palice u gornjoj zoni i dopojasna figura koja u desnoj ruci nosi koplje sa odsečenom glavom, postavljena na krunu smeštenu u donjoj zoni.

U ovalnom prstenu urezan je delimično čitak tekst koji glasi LADISLAUS SZÖRENYI EPPUS. Na uglovima kvadera u kojem je upisan oval urezane su cifre 174?, koje verovatno predstavljaju godinu rekonstrukcije objekta za potrebe biskupske rezidencije”.

Na starim fotografijama iz 1900. Još je vidljiv barokni mansardni krov.

Današnji izgled objekta, kako u enterijeru tako i u eksterijeru ukazuje da je krajem XIX ili početkom XX veka izvršena veća rekonstrukcija. Od autentičnog izleda sačuvan je, pored grba, bogato ukrašen portal kolskog ulaza iz ulice Lisinskog, svodne krstaste konstrukcije u prostorijama prizemlja na uglu i otvor u zidu na odmorištu steneništa.


Osnova objekta je složena iz četiri krila, dva ulična i dva dvorišna, koja formiraju atrijumsko dvorište. Od dva prvobitna ulaza koja su vodila glavnom stepeništu, danas je u funkciji samo ulaz iz ulice Lisinskog, dok je onaj izglavne ulice pripojen lokalu.

Polukružno završen kolski ulaz je postavljen iz ulice Lisinskog. U prizemlju uličnog krila u Beogradskoj ulici su lokali, u ulici Lisinskog stambeni prostor, dok su u dvorišnim krilima smeštene pomoćne prostorije.

Na spratu su stanovi kojima se pristupa sa komunikacionih balkona vezanih za stepenišne vertikale.
Balkoni su drvene konstrukcije, na delu uz južno i zapadno krilo ojačani betonskom gredom i podržani zidanim stubovima od fazonskih komada fasadne opeke. Podrum je nepristupačan, smešten ispod ugaonog dela zgrade. Кrovna konstrukcija je plitka, dvovodna, pokrivena biber crepom. Ulične fasade su jedinstveno rešene sa naglašenim višestruko profilisanim potkrovnim i jednostavno oblikovanim međuspratnim vencem. Zidno platno je ravno malterisano sa horizontalno izvučenim fugama u prizemnoj zoni. Ugaone vertikale u nivou sprata obrađene su u imitaciji naizmenično ispuštenih, rustično obrađenih kvadera. U prizemlju iz Beogradske ulice je niz otvora lokala različitih gabarita i obrade, na spratu jedanaest prozorskih otvora. Prozori su dvokrilni sa horizontalno postavljenim gornjim oknom od kojih su dva kibic-fenstera.

Ramovi oko prozora su profilisani sa naglašenim solbankom. Na spratu, iznad prozora su arhitravni frontoni na konzolama, u tavanskom nazitku vetilacioni otvori sa maskama od gipsanih modela.
Fasada iz ulice Lisinskog ima niz od deset osa otvora od kojih je prvi sa leve strane zasvedenog kolskog ulaza zazidan.

Portal kolskog ulaza je jedinstveno oblikovan i zatvoren dvokrilnim kasetiranim vratima od punog drveta. Vertikale portala su istaknute uskim pilastrima pravougaone osnove i završene kompozitnim kapitelima. Polukružni deo je višestruko profilisan i oivičen plastično oblikovanim nizom od akantusovog lišća sa završcem u temenu ukrašenim istim motivom.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *