PodgrađeŠtrosmajerova

Štrosmajerova broj 16

Poput susednog objekta na broju 14 i ovde se radi o dva prizemna objekta objedinjena jedinstveno rešenom fasadom, što potvrđuje i arhivska fotografija snimljena početkom XX veka.

Na tom originalnom izgledu uočavaju se dve manje kuće sa trougaonim zabatom i parom manjih prozora na fasadi, tipične tradicionalne ruralne arhitekture starijeg perioda koje bi se mogle datirati u prvu polovinu XIX veka.

Levi i desni objekat se sastoje od po tri, odnosno četiri prostorije u nizu. Desni je nešto širi i niži, tako da je središnji hodnik zasveden blago zalučenim segmentnim svodom sa dva otvora zenitnog osvetljenja. Mali podrum pravougaone osnove se nalazi ispod stražnje prostorije levog objekta. Građeni su opekom, drvenih tavanica, malterisani i bojeni. Krovovi su na dve vode sa skošenim delom iza atike, pokriven biber crepom.

U dnu parcele nalazi se visokoparterni novi stambeni objekat sa zastakljenom verandom i stambenim potkrovljem, izrađen na mestu pomoćnog objekta. Krov je na jednu vodu, sa dva vertikalna krovna prozora, pokriven biber crepom. Ulična fasada objekta je izvedena 20-ih godina XX veka u duhu pozne secesije. Karakterišu je naglašena simetrija i plitak malterski ukras.

Centralno postavljen ulaz sa nadsvetlom i po jedan trodelni prozor sa svake strane oivičeni su malterskim ramom sa imitacijom ključnog kamena u osi.

U poljima između otvora nalazi se karakterističan malterski ukras u vidu horizontalne vrpce povezane vertikalno postavljenim nešto širim kaneliranim trakama sa geometrijski profilisanim završecima.

Visoka arhitravno završena atika naglašena je profilisanim vencem i pravougaonim vencem i pravougaonim vertikalno kaneliranim poljima postavljenim na uglovima i iznad ulaza. Do zadnje decenije XX veka, u osi fasade, na gornjoj ivici atike, nalazila se vaza.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *