BeogradskaPodgrađe

Beogradska broj 4

Stambeno-poslovna jednospratna kuća koja je sudeći prema obliku i materijalu konstrukcije, gabaritima krova dekorativnih elemenata podignuta krajem XIX veka na praznom placu ili na mestu srušene kuće. Osnova je u obliku latiničnog slova ,,L”; sa dvorišnim krilom uz levu brazdu.

Svojom visinom se uklapa u postojeće kote susednih objekata. Na levoj strani je ulaz od koje se pruža hodnik- prolaz u dvorište.

Stepenište za sprat sa dvorišne strane, novijeg datuma, dok je staro, smešteno na sredini dvorišta, uklonjeno. U produžetku dvorišnog krila dograđen je spratni objekat. U dnu parcele nalazi se prizemni pomoćni objekat završen prohodnim ravnim krovom preko kojeg se pristupa stambenom prostoru na spratu dograđenog dela. Objekat je građen opekom, malterisan i bojen. Кrov je na dve, na dvorišnom krilu na jednu vodu, pokriven biber crepom. Prostorije u prizemlju i na spratu su sa ravnom tavanicom. Podrum je smešten u desnom delu objekta.

U prizemnoj zoni su na desnoj strani postavljena drvena dvokrilna arhitravno završena vrata, tri dvokrilna prozora i jedna vrata za ulaz u lokal. Na spratu je pet prozorskih otvora od kojih dva imaju „kibicfenstere“.

Dekoracija na fasadi ima stilske odlike istorizma. Okviri prozora su višestruko profilisani, nadvišeni pravilnim trougaonim frontonima na konzolama na čijem čeonom delu je biljni motiv. Prizemlje je obrađeno u imitaciji kamenih kvadera.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *