Podgrađe

Franjo Štefanović

Franjo Štefanović (12.marta 1879 Petrovaradinu – 26.januara 1924 Petrovaradinu) je bio kompozitor, muzički pedagog, pesnik, školski upravitelj i orguljaš.

Franjo je rođen u Petrovaradinu 12. marta 1879. godine. Škole je pohađao u rodnom gradu, a zatim u Zemunu, Osijeku i Zagrebu. Učiteljsku školu završio je u Osijeku 1897. godine. Prve kompozicije komponovao je tamo, ali i u mestima u Sremu u kojima je bio učitelj: Starom Slankamenu, Čereviću i Petrovaradinu. Bio je orguljaš u rimokatoličkim crkvama ovog dela Srema, a najduže u petrovaradinskim crkvama. Vrativši se 1906. godine u Petrovaradin, nastavlja učiteljski i muzičko-pedagoški posao. Od 1907. godine, narednih osam godina, bio je dirigent Hrvatskog pevačkog društva „Neven“. Napisao je 71 kompoziciju za muške horove i 37 za mešovite. Sačuvane su i njegove 22dečje kompozicije. Napisao je i dvadesetak fuga za klavir i kratki klavirski komad „Laku noć“. Od crkvenih dela napisao je 17, uključujući i pet misa, uz još tri harmonizacije.

Prvu operu „UVilinoj gori“ Štefanović je napisao i izveo sa svojim učenicima 1918. godine. Štefanović po priči Mihovila Pajca 1919. godine komponovao je operu „Šumska kraljica“, što je postalo njegovo najpopularnije delo i prva na svetu opera za decu.

Umro je u Petrovaradinu 26. januara 1924. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *