PodgrađeŠtrosmajerova

Štrosmajerova broj 10

Spratni stambeni objekat izgrađen je na prelazu XVIII u XIX vek. Ima pravougaonu osnovu sa dva nejednaka dvorišna krila.

Na desnoj strani se nalazi široki polukružno završen ulaz i zasvođeni hodnik sa podeonim lucima blago ukošenih bočnih zidova.

Podrum je smešten ispod krajnje levog dela uličnog objekta, zasvođen poluobličastim svodom sa rukavcima otvorana uličnoj fasadi. Zavojitim stepeništem na dvorišnoj strani izlazi se u pretprostor sprata sa komunikacionim balkonom gvozdene konstrukcije. Prostorije u prizemlju i na spratu su pod ravnim tavanicama. Кrov je na dve vode, pokriven biber crepom, zidovi malterisani i bojeni. Nadvorišnoj strani nalazi se jedan stariji vertikalni krovni prozor oblika karakterističnog za podgrađe. U nastavku levog krila je spratni objekat (nekad prizemni), danas funkcionalno povezan sa glavnim objektom tako da na prvi pogled ostavlja utisak da se radi o jedinstvenom krilu glavnog objekta. U nastavku se nalazi nizak pomoćni objekat, u jednom delu adaptiran za stan.


U donjem delu parcele, naspram glavnog objekta nalazi se posebno interesantan spratni stambeni objekat koji se svojim zabatom oslanja na podzid-bedem neposredno ispod Ludvigove kapije. Кarakteristična osnova ovog objekta uočljiva je već na planu iz 1720. godine. Кroz sve prikaze Petrovaradinske tvrđave do 80-ih godina XVIII veka, prednji deo parcele je neizgrađen i označen je kao deo ulične mreže, produžetka današnje ulice Lisinskog. Prizemlje L osnove je masivnih obimnih zidova zasvođenih poluobličastim svodovima na podeonim lucima i izraženim svodnim rukavcima. Desni deo je stambeni, dok je levi deo ukopan u teren i služi kao ostava. Po kazivanju stanara nekad je tubila klanica. Iznad je stepenište i terasa popločana tvrđavskom ciglom sa koje dalje vode stepenici do samog podnožja Ludvigovog bastiona. Nad desnim delom je naknadno podignut sprat stambene namene, kojem se prilazi otvorenim stepeništem. U stanu na spratu sačuvana je drvenarija s početka XX veka. Кrov je na dve vode pokriven biber crepom, a prozori na fasadi su rekonstruisani, trodelni, odnosno četvorodelni. Sa bočne strane, u prizemlju sačuvan je jedan originalni prozor sa autentičnom gvozdenom rečetkom.

Ulična fasada glavnog objekta izdeljena je sa četiri plitke lezene na tri nejednaka dela. Fasada u prizemlju je rekonstruisana, na mestu dva prozora do kapije je probijen otvor lokala, a malterska profilacija sa preostala dva prozora, kao i lezena s desne strane su uklonjeni.

Prizemlje od sprata deli naglašen profilisan venac. Prozori sprata su u plitkom malterskom ramu sa upuštenim poljima u parapetu u formi karakterističnoj za objekte u Beogradskoj ulici i na Trgu vladike Nikolaja. U zoni između potkrovnog venca i plitkog kordonskog venca koji povezuje gornje ivice prozora sprata ponavlja se slična dekoracija dimenzijama prilagođena obliku upuštenih polja koje diktira ritam prozora i lezena.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *