Cara Lazara (Futog)FutogFutog i Kamenica

Cara Lazara 42 (Futog)

Složen građevinski kompleks, praktično se sastoji iz tri objekta. Prva spratna kuća prati građevinski niz i uličnu regulaciju.

Na sredini fasade je duboki polu lučni ulaz, a duž celog prizemlja lokali sa starim drvenim izlozima. Iznad ulaza je manji balkon na kome je gvozdena ograda i vrata sa dva uzana prozora desno i levo od balkona su po dva trokrilna prozora sa tročlanim plastičnim geometrijskim elementima na parapetima, a iznad horizontalna pravougaona polja sa tri ukrasna kruga.

Zidno platno je ravno i malterisano na kalkanu su dva manja dvokrilna prozora, a na zidu ispod tri trokrilna- sve prateće dekoracije, osim malterskog rama. U prizemlju pri uglu je izlog (glavnoj fasadi).

Krovni venac na kalkanu dekorisan je stepenastim frizom.

Fasada glavne zgrade povučena je duboko u odnosu na ulicu, sa predhodno spojenim nižim prizemnim objektom.

Tako je napred formiran veći parkovski prostor na kome je spomenik palim borcima žrtava fašističkog terora u NOR-u, rad Jovana Gostovića. Spomenik je otkriven 25 oktobra 1953. godine, na dan oslobođenja Futoga u Drugom svetskom ratu. Na postamentu 2x2m, I stubu visine 2m je figura partizana sa puškom u ruci, izlivena u bronzi. Zgrada nekadašnjeg Zadružnog doma izgrađena je 1947. godine kao veliki spratni objekat nadvišen kulom kvadratnog preseka, sa krovom na četiri vode. Uprizemlju je arkada od tri polu luka dok je na spratu sedmokraka sa balkonom ispod. Levo od kule je deo objekta sa dva reda stubova u prizemlju, kružnog preseka. Zidno platno je ravno malterisano. Fasada lisena plastične dekoracije. S obzirom na godinu gradnje I na zastupljene arhitektonske elemente ovaj objekat pripada ranom socrealizmu elementima neoromantizma.

U prostore kompleksa smeštene su gotovo sve vitalne društveno-kulturne institucije Futoga kaon pr. Mesna zajednica, Kulturni centar Mladost Futog (galerija, bioskop, pozorište), banka itd.

Kulturni centar „Mladost“  Futog

Ustanova za kulturu i obrazovanje, Kulturni centar ,,Mladost“ Futog je polivalentni kulturni centar, osnovan, sada već davne 1974. godine, s ciljem da organizuje kulturni život u mestu. Osnivač Centra je Skupština Grada Novog Sada.

Centar svojim programima nastoji da oplemeni i učini sadržajnijom svakodnevicu svojih sugrađana, posebno onih najmlađih. Od svog osnivanja do danas Centar se razvijao i razvio u kompleksnu polivalentnu ustanovu sa dramskim, filmskim, likovnim, muzičkim, dečijim, tribinskim, obrazovnim i programima za mlade, kulturnim amaterizmom i izdavačkom delatnošću. Centar je postao središte kulturnog života lokalne zajednice u kom se organizuje kulturni život u mestu, bilo da su u pitanju gostujući ili programi i manifestacije u sopstvenoj produkciji. Na visokom nivou je saradnja Centra sa lokalnom zajednicom i institucijama kulture Novog Sada, kao i sa predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama.

Raznovrsnost, intenzitet i atraktivnost programa čini Centar istinskim žarištem kulturnog života lokalne zajednice.

Stil manje zgrade -istoricizam, dva veća vreme socijalizma sa elementima romantizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *