Cara Lazara (Futog)FutogFutog i Kamenica

Cara Lazara 13 (Futog)

Četvorospratni “Vatrogasni toranj” izgrađen je na uglu ulice Cara Lazara i Njegoševe. Kvadratne je osnove sa nešto jačom bazom. Na zidu ka ulici, na svakom spratu su po dva uzana prozora – izgleda nešto većih puškarnica.

Četvrti sprat zatvoren je sa svih strana balkonom sa gvozdenom ogradom. Toranj završava četvorovodnim, tzv. Šatorskim krovom od lima, koji je nadvišen manjom prostorijom izgrađenom od drveta and kojim je zvono.

Vatrogasno društvo je od samog osnivanja 1814. godine dugi niz godina bilo bez sopstvenog prostora. Zbog toga su morali da ih iznamljuju, i za to su izdvajali značajna sredstva. Opština Stari Futog je 1908. godine na periferiji tadašnjeg vašarišta društvu poklonilo plac za gradnju doma i vežbališta. Zbog izgradnje vatrogasnog doma novac je tražen od osiguravajućih društava, opština, darodavaca, grofa Koteka kao i u vidu zajma od privatnih lica uz 10% kamate. Na osnovu zapisnika društva, Vidović i Milić navode odluku o imenovanju delegacije koja je određena da zamoli grofa Koteka za potporu , odnosno finansisku podršku za izgradnju doma, a ukoliko grof to odbije da se delegacija obrati nadležnim političkim vlastima u selu.

Kamen temeljac doma svečano je položen 10. avgusta 1908. godine. Posle više od tri decenije postanarskog statusa 4. maja1909. godine svečano je proslavljeno useljenje u novosagrađeni Vatrogasni dom.

Vatrogasni toranj od drveta je podignut 1910. godine. Razlog za svečanost bilo je i kasnije postavljanje signalnog zvona na osmatračnici 1911/1912 god.

Vatrogasni toranj zidani od čvrstog materijala koja je zamenila mnogo niži toranj od drveta, osvećen je 14. avgusta 1932. godine.

Predpostavlja da je tada iznad ulaznih vrata prizemlja vatrogasnog tornja postavljen vatrogasni grb u plitkom reljefu (vatrogasnim šlemom i osnovnom vatrogasnom opremom u lovorovom vencu) i godinom osnivanja Futoškog vatrogasnog društva 1814. godine i godine gradnje tornja 1932.

U prizemlju tornja se nalazi prostorija koja je bila kapelica a danas obućarska radnja, čiji svod i danas krase četiri anđela u plitkom reljefu.

Toranj je dominantan objekat u ambijentu i vredan je kao istorijski i arhitektonski sloj naselja.

Stil: bez stilskih karakteristika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *