PodgrađeProte Mihaldžića

Prote Mihaldžića broj 2

Jednospratna stambena kuća, pravougaone osnove, smeštena je kao prva u nizu građevina ove ulice. Pre nekoliko godina izvršena je rekonstrukcija objekta prilikom koje je zadržan originalan raspored otvora i svodna konstrukcija u ulaznom hodniku. Iako izmenjenog izgleda, njena gradnja može se datirati u prvu polovinu XIX veka.
Uža ulična fasada u prizemnom delu ima ulaz sa jednokrilnim vratima i dva dvokrilna prozora sa horizontano postavljenim gornjim oknom. Stolarija prozora je novija. Na spratu su dva trokrilna prozora umetnuta nakon neke od adaptacija. Na jednostavno obrađenoj fasadi naglašeni su samo sokla, podeoni i potkrovni venci kao i uglovi –ivice kuće koji su u prizemlju izvedeni u imitaciji kamenih kvadera. Ulazni hodnik je zasvođen poluobličastim svodom na desnoj strani je stepenište za sprat. Кrov je izuzetno strm, dvovodni, pokriven novim biber crepom sa dva ležeća prozora.
Druga jednospratna kuća u dnu dvorišta koja ima terasu sa pruskim svodom, verovatno je podignuta na prelazu iz XIX u XX vek.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *