BeogradskaPodgrađe

Beogradska broj 12

,,Arsenal Donje tvrđave ”


Monumentalna građevina Arsenala, magacina za držanje oružja i ratne opreme, izgrađena je u drugoj polovini XVIII veka na prostoru nastalom nakon rušenja starih bedema Donje tvrđave. Njazina izgradnja može se pratiti na originalnim mapama Petrovaradinske tvrđave iz druge polovine XVIII veka: na planu iz 1761/62. obeležena je kao gradilište, da bi na sledećem, iz 1768., bila označena kao novi Arsenal. U Šamsovoj Istoriji Petrovaradina iz 1820. stoji opis: „Zadnjom stranom prema školi, a prednjom na glavnoj ulici, nasuprot zgrade Inženjerije nalazi se velika četvrtasta oružarnica. Кao i sve oružarnice, bez spoljnih ukrasa, ali zato uredne i čiste unutrašnjosti stoji ona tu nezahtevna. Кroči li se pak u dvorište svuda se vide zaposleni, čija je jedina svrha da prave oružje za vojne potrebe. Gornji sprat služi delom kao kancelarijski prostor, ali su tu ujedno i stanovi za oficire, tu se još čuvaju upotrebljive i neupotrebljive puške i starine, a posebno su zanimljivi turski lanac kojim je feldmaršal lajtant grof Brojner bio vezan za drvo kod crkve Marije Snežne, kao i njegov kalpak i oklop; azijski štitovi, turske zastave, konjski repovi, puške, sablje i tobolci za strele pored vrškastih kaciga i viteških košulja pletenih od gvozdene žice“(Šams Franc, Istorija Srema i Petovaradina; Katalog Petovaradin u prošlosti, u prevodu Jovana Valrabenštajna, MGNS, Novi Sad, str.38).

Danas je ova velika zgrada izuzetne kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti i dalje u vlasništvu Vojske Srbije, od 90-ih godina XX veka prenamenjena u stambeni prostor.

Jednospratni objekat svojom novonastalom četvorokrilnom osnovom, sa atrijumskim dvorištem u središtu, zauzima površinu celog bloka.

Кarakterističan gabarit objekta uslovljen je već formiranom urbanom strukturom podgrađa koja se na slobodnom prostoru upotpunjuje uklapanjem nove izgradnje u postojeći raster blokova i zadane pravce ulične mreže, kao i pravce novoizgrađenih bedema. Tri krila objekta se nalaze na uličnim regulacijama, dok je četvrto, jugoistočno krilo postavljeno uporedo s pravcem pružanja koja povezuje bastione sv. Benedikta i sv. Franciske. Osnove objekta su jednostavno koncipirane sa ulazima-prolazima smeštenim u sredini svakog od krila, od kojih su samo dva danas u funkciji.

U uličnim krilima, u prizemlju je niz prostorija orijentisanih dvostrano, prema ulici i unutrašnjem dvorištu ili jednostrano, prema ulici. Na spratu je raspored prostorija sličan, s tim da se svim prostorijama pristupa iz komunikacionog hodnika koji se pruža duž dvorišnih fasada objekta.

Jugoistočno krilo, u prizemlju i na spratu, nekad jedinstven prostor sa središnjim nizom stubova danas je pregrađeno u više funkcionalnih celina improvizovanih stanova.

Podrum se nalazi ispod prednjeg, severnog krila objekta uz Beogradsku ulicu.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *