PodgrađeŠtrosmajerova

Štrosmajerova broj 4

Spratni stambeno-poslovni objekat izgrađen je u podnožju Donjeg Ludvigovog bastiona Gornje tvrđave kao ugaoni objekat koji je sa zgradom provijantskog magazina, odnosno vojne pekare formirao proširenje nekadašnjeg Paradnog placa, danas Trga vladike Nikolaja. Dogradnjom vojnog objekta ovaj prostor se sveo na uzak prolaz, a zapadna fasada objekta je zaklonjena.


Glavni objekat ima četverougaonu osnovu i sastoji se od podruma, prizemlja i sprata. Ugao objekta je zasečen i flankiran balkonom od livenog gvožđa na spratu.

Ulaz sa segmentno završenim lukom je pomeren prema uglu objekta i vodi u uzan hodnik sa nizom pri vrhu proširenih pilastara povezanih lucima na desnom zidu.

U desnom, manjem delu prizemlja nekad je bila kafana, potom stambeni prostor zbog čega su portali pretvoreni u prozore. U nastavku glavnog objekta nalazi se prizemni stambeni objekat sa podrumom i tavanom adaptiranim u atelje koji je pripojen stanu na spratu glavnog objekta. Levi deo prizemlja glavnog objekta je i danas lokal sa naknadno izgrađenim podrumom.

Na dvorišnoj strani nalazi se trem pod pruskim svodovima sa dva polukružno završena luka koja su danas delimično zazidana. Na samom kraju je silaz u podrum sa sačuvanim kapcima od kovanog gvožđa ukrašenim cvetnim rozetama. Nasuprot glavnog objekta sa dvorišne strane nalazi se pomoćni objekat podignut uz visoki podzid-bedem od cigle u kojem se nalazi ukopana prostorija-ostava. Sam bedem je delimično oslonjen na stensku masu. Plato koji se formira nad podzidom nalazi se ispod samih bedema bastiona i povezan je uskim mostom gvozdene konstrukcije sa spratom glavnog objekta. Ulične fasade imaju naglašen među spratni i potkrovni venac. Zidno platno u prizemlju je obrađeno u imitaciji rustike, dok je na spratu ravno malterisano. Niz od šest visokih četverougaonih prozora u profilisanom ramu sa arhitravom iznad i naglašenim parapetnim poljima međusobno je povezan u zoni solbanka jednostavnom malterskom profilacijom. Кrov je složen, pokriven biber crepom.


Prema kazivanju stanara objekat je star oko dvesta godina, na što mogu upućivati i neki sačuvani elementi u oblikovanju dvorišnog dela sa lučnim otvorima trema kao i detalji kapaka od kovanog gvožđa, ali celokupan današnji spoljni izgled sa gabaritima prozora i dekorativnim elementima, kao i primenjena konstruktivna rešenja u vidu pruskih svodova upućuju na rekonstrukciju sa kraja XIX veka.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *