TemerinskaUlice i trgovi

O TEMERINSKOJ ULICI

Ugao Temerinske i Kisačke oko 1900. godine

Temerinska ulica je na jednom od tri glavna putna pravca, na čijem raskršću je nastao Novi Sad. Pravac Temerinske, preko Temerina vodi carskim drumom do Segedina i dalje do Budimpešte. Na slici iznad vidimo raskrsnicu na kojoj se iz Pašićeve, odnosno Trga Marije Trandafil (nekadašnjeg Žitnog trga) put račva ka Temerinu i Kisaču.

Najstariji plan grada Novog Sada izrađen 1745. godine, neposredno pre dobijanja statusa Slobodnog kraljevskog grada, sa obeleženim glavnim putevima ka susednim mestima i raskršćima ovih puteva. Put ka Temerinu vodio je dalje do Budimpešte i Beča, ka Petrovaradinu do Beograda i Istambula, a ka Futogu do Bača i dalje na zapad. Ova tri puta su se ukrštala isped današnjeg vladičinog dvora i spomenika čika Jovi Zmaju.

Kao što vidimo, ova tri glavna putna pravca oko kojih je Novi Sad nastao, sastajali su se kod spomenika Zmaj Jovi ispred vladičinog dvora. Od raskršća ka zapadu, kroz Zmaj Jovinu (Glavna ulica) pruža se put ka Futogu i Kamenici, koji se razilaze na današnjem Trgu Slobode, levo (Kralja Alesandra) i desno (stara Jevrejska i Futoška ulica) od Gradske kuće. Od raskršća ka jugu, kroz Dunavsku ulicu, išao je put ka Petrovaradinu preko pontonskog mosta i dalje ka Beogradu, a ka severu, kroz Pašićevu, put ka Temerinu (Temerinska ulica), i dalje ka Budimpešti, od koga se kod nekadašnje kafane 3 kralja, odvajao put za Kisač (Kisačka ulica). Negde na sredini Zmaj Jovine ka severu se odvaja još jedan stari put, put ka Rumenci, koji vodi kroz Miletićevu, pa Vojvode Bojovića i Kralja Petra, do Rumenačke ulice.

Sauterov plan Novog sada iz 1889. godine, sa Temerinskom ulicom obeleženom crvenim

Na Suterovom planu Novog Sada iz 1889. godine vidimo da je originalno crnim obeležena kafana Kod tri krune na samom uglu Temerinske i Kisačke. Nekada se na ovoj raskrsnici nalazio krst, koji možemo videti na fotografiji iz 1900. godine na vrhu strane. U ovom kraju je bilo i gubilište, gde su bili vešani prestupnici.

Ugao Temerinske i Kisačke 1970. godine. Zgrada kafane 3 krune je i dalje tu ali je u njoj bila prodavnica Agrovojvodine

Ovo je jedna od ulica kojom su saobraćali tramvaji od 30. septembra 1911. do istog dana 1958. godine, kada je ukinut. Kroz Temerinsku je prolazila Linija jedan, poznata kao bela linija od Futoške Kapije do Temerinske ulice. Ova linija je išla je od banje i bolnice duž Futoške ulice, Jevrejske, Zmaj Jovine pored Vladičinog dvora i onda Pašićevom ulicom i Temerinskom do kanala, gde je bio kraj linije.

Tramvaj u Temerinskoj ulici oko 1914. godine

Temerinska ulica je kroz istoriju grada samo jednom promenila ime i to za vreme okupacije kada je ime promenjeno u 13. april 1941, da bi nakon oslobođenja bilo vraćeno ime koje je ova ulica oduvek nosila – Temerinska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *