Karađorđeva (Sremska Kamenica)

Karađorđeva 21 (Sremska Kamenica)

Kuća je izgrađena 1797. godine. I stiče se karakterističnim građevinskim osobinama koje se ispoljavaju u konstruktivnom, dekorativnom  i prostornom rešenju objekata osobenih za period u kome je nastala.

Kuća je prizeman, počiva na snažnim svodovima koji pokrivaju podrumske prostorije. Na uličnoj fasadi oko prozora i pilastra su karakteristične profilacije. Na visokom zabatu između dva manja prozora je cifra “1797”, plastično izvedena u malteru koja kazuje na godinu gradnje.

U zabatu imaju ukrasne volute a u vrhu plastičnu predstavu svevidećeg oka. Prema dvorištu kuća ima trem sa stupcima i otvorenim arkadama. Danas je proctor zazidan, a originalni izgled je uočljiv iz enterijera. Kuća pripada staroj kameničkoj porodici. Izgradili su je neposredni potomci Simeona Živkovića, žitelja sela Višnjica u okolini Beograda, koji se iz Srbije doselili zajedno sa porodicama Višnjičkih, Mačvanskih i Jankovića”Mitrijevskih”.Po njemu je porodica dobila prezime Simonović. Ovoj porodici su pripadale još neke ličnosti koje su imale značajnu ulogu u lokalnoj istoriji kao Dr Radivoje Simonović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *