PodgrađeVatroslava Lisinskog

Vatroslava Lisinskog broj 1

Objekat zahvata ugao ulica Štrosmajerove i Lisinskog, građen u drugoj polovini XVIII veka (po nekim izvorima oko 1750. god).
Zajedno sa objektom u Beogradskoj br.6 bio je sedište gradske administracije – Magistrat .

Pored prostorija namenjenih civilnoj upravi podgrađa i stana gradskog načelnika (Burgermeister-a), u podrumu dvorišnog krila nalazio se zatvor.

U periodu od 1934. do 1942. godine, tu je bio smešten državni arhiv koji je u toku Drugog svetskog rata, do 1945. iseljen u kazamate tvrđave.
Posle rata objekat poprima u celosti stambenu namenu. Кako su prvobitni ulazi iz Štrosmajerove i Beogradske ulice zatvoreni i pretvoreni u stambeni prostor, pristup svim stambenim jedinicama je iz dvorišta, kroz kapiju iz Ulice Lisinskog. Početkom 70-ih godina objekat je saniran, a tavan adaptiran u stambeni prostor. Zgrada ima osnovu na lakat sa otvorenim tremom duž dvorišne strane. Ulaz i trem su zasvedeni sfernim svodovima sa pojačanim podeonim lucima.

Prostorije u prizemlju su pod poluobličastim svodovima sa svodnim rukavcima.

Na sprat se dolazi preko dva stepeništa, jedno je u tremu, levo od glavnog ulaza iz ulice Lisinskog, drugo je zavojito, drveno, desno iz hodnika čiji je ulaz u Štrosmajerovoj ulici zazidan. U sve stambene jedinice ulazi se iz trema, odnosno hodnika. Prostorije sprata imaju ravne tavanice. Zasvođeni podrum se nalazi pod celom osnovom objekta. Zgrada je građena opekom starog formata, malterisana i bojena. Кrov je visok, pokriven biber crepom, a krovni prozori izvedeni u pocinkovanom limu.


Ulične fasade karakteriše niz arhitravno završenih prozora prizemlja i sprata i izražen profilisan međuspratni i potkrovni venac. Prozori u prizemlju imaju jednostavan malterski ram sa naglašenim završcem, na spratu profilisan solbank. Portal iz ulice Lisinskog je širi, polukružno završen u jednostavnom ramu i završetkom u temenu. Ulaz iz Štrosmajereve, iako zazidan, ima očuvan polukružno završen okvir sa plintom u peti luka. Ugao zgrade, glavni portal i ivice uličnih fasada naglašavaju plitke lezene. Dvorišne fasade imaju duž oba krila trem sa nizom otvorenih arkada iznad kojih je, u osama, niz manjih prozorskih otvora završenih blagim segmentom luka.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *