PodgrađeŠtrosmajerova

Štrosmajerova broj 12

Spratni stambeni objekat izgrađen je na izuzetno uskoj parceli koja se pri dnu sužava.

Prizemlje uličnog dela objekt sastoji se od uskog hodnika i lokala (krojačka radnja) pretvorenog u stan.

Ispod je zasvođeni podrum, a na spratu iznad jedna prostorija adaptirana u mali stan.Stepenište za sprat je dvokrako, zavojito sa drvenim gazištima.

U produžetku, po dubini se nalaze u nizu dve prostorije. Objekat je građen ciglom sa drvenim međuspratnom konstrukcijom, malterisana i bojena. Zidovi prizemlja su masivni, sa polukružnim lukovima na bočnim zidovima koji se oslanjaju na susedne objekte. Konstrukcija iznad hodnika je ojačana upravno postavljenim gvozdenim šinama. Krov je na dve, u dvorišnom delu na jednuvodu, pokriven biber crepom. U dnu parcele je izdignut za par stepenika, prizemni pomoćni objekat osnove ćiriličnog slova „Г“, povezano sa glavnim objektom novoizgrađenom stanbenom prizemnicom.

Ulična fasada je ravno malterisana sa naglašenim međuspratnim i pokrivenim vencem. Tri pravougaona prozora sprata u ravnom malterskom ramu imaju naglašen solbank.

U prizemlju je portal lokala sa leve i ulaz sa desne strane, u sredini prozor bez ikakve dekoracije.

Sledeći po prostornoj kompoziciji, konstrukciji objekta, kao i jednostavnom oblikovanju fasade sa plitkom plastikom u duhu klasicizma objekta je građen u prvoj polovini XIX veka.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *