Trifkovićev trgUlice i trgovi

O TRIFKOVIĆEVOM TRGU

Možda najstariji naziv današnjeg Trifkovićevog trga, bio je Jarčev trg, da li zbog neke kafanena trgu koja je nosila to ime ili jer je tu bila tržnica na kojoj su se prodavali jarci i koze, danas je teško reći.

Na planu grada iz 1745. godine duž Dunavske, Zmaj Jovine, Laze Telečkog, pa oko današnjeg Trifkovićevog trga i dela Njegoševe prema Masarikovoj, pružala se granica koja je razdvajala istočni militarni (roza obojeni objekti, gde su živele vojničke porodice), od zapadnog građansko-trgovačkog (žuto obojeni objekti). Na slici ispod sa ovim planom, označili smo mesto budućeg trga, a isprekidanom crvenom linijom pravac budućeg dela Negoševe od Trga Slobode do Trifkovićevog trga. Vidimo i da je prekid u nizu kuća na levoj strani Miletićeve zbog raskršća koje je bilo deo linije razdvajanja dva dela grada. Ovaj prekid je ostao isti do danas i tu se otvara Trifkovićev trg.

Plan grada iz 1745. godine na kome je crvenim označeno mesto današnjeg Trifkovićevog trga. Zanimljivo je da put vodi oko prostora Trifkovićevog trga baš kao i danas

Na Sauterovom planu grada iz 1889. godine vidimo da je Trifkovićev trg već dobio današnji oblik, ali umesto zgrada sa leve strane se nalazio vrt Plebanije. Ime trga je bilo ulica Dobrog pastira:

Deo Sauterovog plana grada iz 1889. godine, sa crvenim obeleženim Trifkovićevim trgom (tada ulica Dobrog pastira)

Na planu vidimo originalno crnim označene značajne objekte u gradu, sa natpisima, na Trifkovićevom trgu su bila označena dva objekta: Pozorište (Građanska dvorana) na sredini trga okrenut ka Miletićevoj i vatrogasni dom na uglu Njegoševe i trga.

Ovo pozorište je bilo prvo novosadsko pozorište. Društvo za srpsko narodno pozorište (kasnije Srpsko narodno pozorište) je osnovano 1861. godine. Prva inicijativa za gradnju pozorišne zgrade (1838) je bila neuspešna. Druga (1868) je rezultovala izdavanjem dozvole za zidanje Građanske dvorane (1871) na praznom prostoru između Lebarskog sokaka i ulice Dobrog pastira, na sadašnjem Trifkovićevom trgu, a prema projektu Đerđa Molnara. Uprkos (ili zahvaljujući) značajnom mestu koje je Građanska dvorana imala u društvenom i kulturnom životu Novosađana, zgrada je po isteku privremene dozvole, uz proteste građana, srušena 1892.

3D rekonstrukcija Građanske dvorane na Trifkovićevom trgu

Na uglu Trga i današnje Njegoševe ulice nalazio se Vatrogasni dom. Kada bi se oglasilo zvono sa gradske kuće, ovde bi se okupljali dobrovoljni vatrogasci, uglavnom novosadske zanatlije, sedali u kola i jurili da gase požar. U Domu su se nalazile šupe za kola i šmrkove, a do njih štale, u kojima se uvek u pripravnosti nalazilo dva para konja. Sačuvana je slika Vatrogasnog doma iz 1963. godine:

Vatrogasni dom na uglu Trifkovićevog Trga i Njegoševe 1963. godine

Pored Vatrogasnog doma bila je bašta rimo-katoličke plebanije. Ovu baštu je plebanija parcelisala te su u drugoj polovini XIX veka i na njenom mestu podignute dve zgrade.

Ugaona spratna kuća na trgu, u kojoj se nalazi apoteka, podignuta je na mestu četiri male, dvosobne i trosobne porodične kućice. U jednoj od njih, na samom uglu, živeo je čuveni dugogodišnji direktor gimnazije Vasa Pušibrk.

Pored apoteke, u zgradi broj 1, stanovao je, a na žalost 19. februara 1875. godine, u svojoj 31. godini i umro veliki komediograf Kosta Trifković, po kome je trg i dobio svoje današnje ime. Poznatom dramskom piscu, advokatu i gradskom pravozastupniku, Srpsko narodno pozorište je na kući postavilo spomen ploču.

Na ovoj slici sa kraja XIX veka vidimo niz prizemnih kuća u kojima su živeli Vasa Pušibrk i Kosta Trifković

Najstarija imena ovog trga su, kao što je već rečeno Jarčev trg i ulica Dobrog pastira. Bio je poznat i kao pozorišni trg zbog prvog novosadskog pozorišta koje se na njemu nalazilo, pa oko 1900. godine Deakov trg, a posle I svetskog rata trg Koste Trifkovića. Za vreme okupacije ponovo se zove Deakov trg, a nakon oslobođenja Trifkovićev trg, sve do danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *