Matice srpskeUlice i trgovi

O ULICI MATICE SRPSKE

Ulica Matice srpske 1970-ih

Ova ulica je dugo nosila ime Hanska ulica, jer se na mestu zgrade Matice srpske nalazila čuvena kafana „Turski han“, ali kako je u Buni ova kafana srušena do temelja, u drugoj polovini XIX veka se ovaj prostor često pominje kao Hanski plac. 

Ovu ulicu vidimo već na planu grada iz 1745. godine, a na uglu prema Pašićevoj je ucrtan Turski han. Ulica je vodila ka Almaškom kraju, a Bara je bila već na mestu danas joj susedne ulice Zemljane ćuprije:

Plan grada iz 1745. godine gde vidimo ulicu Matice srpske

Na Sauterovom planu grada iz 1889. godine vidimo ovu ulicu pod imenom Hanska ulica, a na mestu zgrade Matice srpske vidimo prazan plac – Hanski plac, na kome je Miletić hteo da gradi Gradsku kuću, a bilo je i inicijativa da se ti izgradi pozorište, nakon što je srušena Građanska dvorana na Trifkovićevom trgu.

Sauterov plan grada iz 1889. godine, a sa crvenim je obelezena ova ulica, koja na planu nosi ime Hanska ulica

Zgrada Matice srpske, izgrađena je 1912. godine, kao zadužbina Marije Trandafil po projektu arhitekte Momčila Tapavice kao „Zavod Marije Trandafil za srpsku pravoslavnu siročadu Novom Sadu“, a 1928. godine je u ovu zgradu preseljena Matica srpska. 

Zgrada Matice srpske oko 1925. godine

Ova ulica je dugo nosila ime Hanski plac, i tek posle I svetskog rata ime joj je promenjeno u Sokolska ulica, pa za vreme okupacije u ulicu Irinji Janoša, da bi posle oslobođenja dobila ime Matice srpske, koje i danas nosi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *