Njegoševa

NJEGOŠEVA 9

Jednospratna zgrada muzičke škole „Isidor Bajić“, izgrađena u stilu klasicizma, sa osnovom u obliku nepravilnog ćiriličnog slova „П“, pri čemu je kuća osnovom i ukupnim korpusom prilagođena staroj uličnoj matrici. Kuća je prvobitno bila parterna, a oko 1850. godine u Velikoj obnovi je obnovljena ili izgrađena, u stilu neoromantizma, sa elementima fasade vrlo sličnim Dunavskoj 33 (1. zgrada) i Njegoševoj 12. 

U vreme kada je današnja Negoševa ulica izgrađena, dobila je naziv Fazanova, po imenu velike gostionice “Kod Fazana”, koja se nalazila na mestu ove kuće. Tek nakon Bune ime ulice je promenjeno u Bela lađa, po susednoj kafani koja je preživela bombardovanje.

Stara gostionica “Kod Fazana”, u kojoj su se preko cele godine održavale pozorišne predstave, otkupljena je za takozvani “kloster”-žensku školu koju su vodile rimo-katoličke opatice, 1878. zalaganjem Novosadskog mađarskog ženskog društva. Kasnije, najverovatnije oko1905. godine, na ovoj kući je dozidan sprat. Od 1953. godine u ovoj kući se nalazi muzička škola „Isidor Bajić“.

Na uličnoj fasadi 11 vertikala je okrenuto ka Trifkovićevom trgu, nakon blagog preloma fasade nalazi se kapija sa još dva prozora iznad.

U prizemlju su prozori segmentno završeni, kao i kapija, sa dekoracijama oko otvora u stilu neoromantizma, dok su prozori na kasnije dograđenom spratu arhitravno završeni, i nadvišeni klasicističim arhitravnim frontonima.

Na Sauterovom planu iz 1889. ova kuća je ucrtana kao Katolička ženska škola, na tadašnjoj parceli broj 932, a na trgu vidimo i osnovu starog pozorišta koje je srušeno 1892. godine.

Na obojenoj fotografiji snimljenoj oko 1895. godine, vidimo Trifkovićev trg sa parkom, napravljenim nakon rušenja prvog novosadskog pozorišta – Građanske dvorane. Zaokružena je tadašnja “Kloster” ženska škola, kojoj tada još nije dozidan sprat. U prizemlju fasada je veoma slična današnjoj.

Na obojenoj fotografiji snimljenoj oko 1900. godine, vidimo preko puta ove kuće završenu zgradu današnje gimnazije „Svetozar Marković“. Dobro se vidi fasada oko kapije „Klostera“ i da sprat još nije dozidan.

Na fotografiji iz 1910 vidimo dozidan sprat i izgled fasade je sličan današnjem.

Na fotografiji iz 1987. godine vidimo da su uklonjeni originalni fasadni dekorativni elementi oko prozora u prizemlju, i ovde su u jednostavnim malterskim ramovima.

Iz arhiva Zavoda za Zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada (D – 6/25, 1987.)

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *