Grčkoškolska

GRČKOŠKOLSKA 6

Trospratnica, u stilu moderne. Ima ti kraća dvorišna krila, a u srednjem je smešteno stepenište.

Zgrada je podignuta 1936/37. godine za Starateljstvo fonda Srpske velike gimnazije, prema projektu ovlašćenog graditeljskog inžinjera Danila Kaćanskog. Graditeljske radove izveo je arhitekta Jovan Melka. Prema njegovom nacrtu 1938. godine je uz desno dvorišno krilo dozidan je spratni objekat.  Manje prepravke izvođene 1944. godine koje je nadgledao Đorđe Tabaković. Na mestu ove zgrade predhodno je su bile visokoparterna kuća i jednospratnica. Na pročelju sa pet osa otvora je širok plitak rizalit sa masivnim pravougaonim funkcionalnim ispustom na prvom spratu. On se završava otvorenom terasom sa zidanom ogradom, arkadno izvedenom, na drugom spratu. Levo i desno pri uglovima nalaze se po jedan balkon sa identičnom ogradom. Oko velikih trokrilnih prozora su plitki profilisani ramovi nad gornjim rubom izvučeni u lunetu.

Prizemni pojas obložen je mlevenim crvenkastim kamenom, a gornje partije su ravno malterisane. Široki prolaz postavljen ispod druge ose na levoj strain fasade, obezbeđen je gvozdenim krilima.

Nad njima je kasetirana tavanica.

Komunikacija za stanove na spratovima izvedena je preko stepenišne vertikale srednje krilo sa kratkim podestima i jednostavnom gvozdenom ogradom modernistički oblikovanom.

Na dozidanom dvorišnom krilu je galerija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *