PodgrađeProte MihaldžićaVladimira Nazora

Prote Mihaldžića 14 / Vladimira Nazora 5

Na ovoj adresi se vode dve jednospratnice, približno pravougaonih osnova. Između njih je kapija i dvorište koje je vremenom pretvoreno u stambeni prostor nadogradnjom do visine zabata. Na ulicu Prote Mihaldžića izlaze užim stranama sa karakterističnim trougaonim zabatima, oblikujući slikovit detalj na kraju uličnog poteza.

Starija kuća koja je smeštena na uglu ulica Vladimira Nazora i Prote Mihaldžića potiče iz polovine XVIII veka što se vidi po masivnim svodnim konstrukcijama u podrumu i prizemlju.


Fasade su jednostavno obrađene sa manjim prozorima postavljenim u osama. Prozori su stari, sa po dva unutrašnja i spoljna krila. Spoljna su šprosnama podeljena na po tri okna koja se otvaraju u polje. Podrum, koji se prostire gotovo ispod celog objekta je zasvođen poluobličastim svodom. Кuća je građena od opeke, malterisana sa istaknutim podeonim i potkrovnim vencem. Кrovna konstrukcija je na dve vode, pokrivena biber crepom sa ispustom u osi potkrovnog venca koji je opšiven limom. Sačuvan je i jedan stilizovan dimnjak.

Ulaz i zavojito stepenište nije menjalo poziciju, smešteno je u zadnjem delu prema susednoj kući na broju 3.
Druga kuća, nešto manjih dimenzija može se datovati na kraj XIX ili početak XX veka ili je tada izvršena velika rekonstrukcija.

Ulična fasada je takođe jednostavne obrade sa po dva prozora u osama. Prozori su sa dva krila i gornjim oknom horizontalno postavljenim (XIX vek). Delimično je sačuvana plitka malterska dekoracija u stilu pojednostavljene secesije. Podrum se nalazi ispod cele kuće. Unutrašnjost je sa ravnim tavanicama, bez svodova. Jednokrako stepenište je dozidano u hodniku-dvorištu između dva objekta. Кrovna konstrukcija je dvovodna pokrivena starim biber crepom. U dvorištu je nekoliko novoizgrađenih pomoćnih prostorija.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *