KisačkaUlice i trgovi

O KISAČKOJ ULICI

Kisačka je bila na jednom od glavnih putnih pravaca Novog Sada još od nastanka grada, ali kada je kanal presekao ovaj put, ostao je samo želenički pravac duž nekadašnjeg puta, a do Kisača se ide Rumenačkim putem.

Najstariji plan grada Novog Sada izrađen 1745. godine, neposredno pre dobijanja statusa Slobodnog kraljevskog grada, sa obeleženim glavnim putevima ka susednim mestima i raskršćima ovih puteva. Put ka Temerinu vodio je dalje do Budimpešte i Beča, ka Petrovaradinu do Beograda i Istambula, a ka Futogu do Bača i dalje na zapad. Ova tri puta su se ukrštala isped današnjeg vladičinog dvora i spomenika čika Jovi Zmaju.

Kao što vidimo, Novi Sad je nastao raskršću 3 puta koji su se sastajali kod spomenika Zmaj Jovi ispred vladičinog dvora. Od raskršća ka zapadu, kroz Zmaj Jovinu (Glavna ulica) pruža se put ka Futogu i Kamenici, koji se razilaze na današnjem Trgu Slobode, levo (Kralja Alesandra) i desno (stara Jevrejska i Futoška ulica) od Gradske kuće. Od raskršća ka jugu, kroz Dunavsku ulicu, išao je put ka Petrovaradinu preko pontonskog mosta i dalje ka Beogradu, a ka severu, kroz Pašićevu, put ka Temerinu (Temerinska ulica), i dalje ka Budimpešti, od koga se kod nekadašnje kafane 3 kralja, odvajao put za Kisač (Kisačka ulica). Negde na sredini Zmaj Jovine ka severu se odvaja još jedan stari put, put ka Rumenci, koji vodi kroz Miletićevu, pa Vojvode Bojovića i Kralja Petra, do Rumenačke ulice.

Početak Kisačke 1960-ih

Na slici iznad vidimo visoku zgradu u nizu – to je bio Fajtov mlin, jedna od važnih lokacija u gradu obeleženih crnim na Sauterovom planu grada 1889. godine:

Sauterov plan grada iz 1889. godine, sa Kisačkom ulicom obelezenom crvenim.

Na samoj raskrsnici sa Temerinskom se nalazila čuvena kafana Kod 3 krune:

Niže niz ulicu na sa leve strane je danas kafana Bela lađa, a sudeći po starim fotografijama nekada se zvala Kod mađarskog kralja

Današnja Bela lađa oko 1910. godine

Jos niže niz ulicu nalazi se rodna kuća Mileve Marić-Ajnštajn, u kojoj je živeo i Albert Ajnštajn. Ova kuća je nedavno temeljno rekonstruisana i vraćen joj je nekadašnji izgled:

Rodna kuća Mileve Marić-Ajnštajn u Kisačkoj ulici

Kisačka ulica je, kao i Temerinska, samo jednom u svojoj istoriji menjala ime i to za vreme okupacije, kada je promenjeno u Subotička ulica, a nakon oslobođenja je vraćen stari naziv ulice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *