GrčkoškolskaUlice i trgovi

O GRČKOŠKOLSKOJ ULICI

Palata Zlatni čovek na uglu Grčkoškolske i Miletićeve

Ova ulica je dobila ime po Grčkoj osnovnoj školi koja se u njoj nalazila još od serdine XVIII veka. Grčka zajednica je dala mnoge čuvene novosadske trgovce i simidžije (pekari), da bi polako nestajala tokom XIX veka. Grčka škola je radila do 1863. godine, kada je zatvorena zbog malog broja učenika, a 1873. je darovana današnjoj Zmaj Jovinoj gimnaziji, odnosno „Fondu Srpske pravoslavne velike gimanzije novosadske“.

Ovu ulicu ne nalazimo na grafici iz 1698. godine, ali je na planu grada iz 1745. godine već prisutna, i ucrtana je veća parcela od ostalih na mestu Grčke škole. Po položaju imena ulice Zlatna greda na planu, može biti da je Ulica Zlatne grede obuhvatala i Grčkoškolsku.

Grčkoškolska je na mapi grada iz 1745. godine označena crvenim, a parcela grčke škole u ovoj ulici je uokvirena crnim

Zgrada Grčke škole se nalazi oko sredine ulice sa desne strane.

Za vreme Bune 1848. godine, u ovoj kući su novosadski Srbi održali skup na kom su doneli odluku o dizanju ustanka.

Tokom bombardovanja u junu 1849. kuća je bila znatno oštećena, a obnovljena je 1853. godine u Velikoj obnovi, po planu Franca Šlauba. 

Grčka škola 2018. godine

Na uglu sa Miletićevom je dvospratna neobarokna palata Centralnog kreditnog zavoda, koju su stari novosađani zvali Zlatni čovek, po bronzanoj skulpturi Hermesa na vrhu kupole. Izgrađena je kao jednospratnica 1896. godine po projektu bečkog arhitekte Franca Vorude za Centralni kreditni zavod u Novom Sadu, koji je tada bio najsnažnija srpska finansijska ustanova u Austro-Ugarskoj monarhiji. Osnivači Centralnog kreditnog zavoda u Novom Sadu bili su bogati trgovci Lazar Dunđerski, Ljuba Stefanović i Miloš Dimitrijević. 

Drugi sprat je dozidan 1921. godine, po projektu istog arhitekte. 

Palata Zlatni čovek 2018. godine

Grčoškolska ulica je već postojala 1745. godine, kao što se vidi na planu, a ovo ime nosi najverovatnije još od druge polovine XVIII veka. Ime ulice nije se menjalo, čak ni za vreme okupacije, i tek posle II svetskog rata je bilo promenjeno u Zmaj Jovina, a već na planu grada iz 1963. bilo je vraćeno staro ime ulice, i ostalo je i do danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *