Dvor (Sremska Kamenica)

Dvor 2 (Sremska Kamenica)

Dvorac Marcibanji-Koračonji u Sremskoj Kamenici

Dvorac sa parkom i pomoćnim objektima u Sremskoj Kamenici jedan je od najreprezantativnijih celina spahiskih poseda s kraja XVIII i početkom XIX veka. Dvorac je za porodicu Marcibanji projektovan u klasicističkom stilu i uklopljen u proctor uređen po ugledu na tipični “engleski park”. U XIX veku , sve do 1918 . godine, dvorac je bio u vlasništvu vlastelina Karačonjija koji je kao i predhodnik, sa raznih krajeva sveta donosio retke vrste biljaka za ovaj nadaleko čuveni park. Dvorac je podignut u etapama. Velika glavna zgrada građena je od 1797 do 1811. godine.

Velika rekonstrukcija i dogradnja je izvedena 1835 i 1850 godine. Pomoćni objekti, blizu obale Dunava, završeni su do 1850. godine Dvorac je pravougaone osnove, sastavljen je od četiri objekta koji formiraju atrijumski proctor u središtu. Čista stilska koncepcija u kojoj su dosledno sprovedeni karakteristični konstruktivni i dekorativni elementi (kolonade dorskih stubova, jednostavno profilisani), otvori, ornamenti od kovanog gvožđa i dr. Upotpunjuju predstavu o graditeljskoj delatnosti I arhitekturi vlastelinskih zgrada XIX veka na ovom prostoru.

Park oko dvorca je uređen od 1834-1836 godine obuhvata površinu od 28 hektara, pod obraslom gzstom šumom ili pod prostranim livadama. Park je bio ukrašen sa kamenim spomenicima i skupturama.

U parku su se nalazili pompejski stub, svinga, Adam i Eva, ležeća devojka, pet glava na stubovima i itd.

Vremenom je priroda oko dvorca izgubila koncepciju”engleskog parka” ukrašenog sa kamenim spomenicima i skupturama. Izvesni ostaci ovih kamenih skuptura još uvek postoje.

Stil: klasicizam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *