Cara Lazara (Futog)FutogFutog i Kamenica

Cara Lazara 162 (Futog)

Srpska Pravoslavna crkva svetih vrača Kuzmana i Damjana u Futogu

Crkva posvećena svetim vračevima Kuzmanu i Damjanu sagrađena je 1776. godine. Jednobrodna crkva sa apsidom na istočnoj strain monumentalnih dimenzija. Na bočnim zidovima su manji četvorougaoni ispusti- pevnice, dok se na zapadnoj strain iz pročelja uzdiže barokni zvonik.

Zabatni zid kojim je flankiran ima baroknu konturu. Na crkvi su tri  portika, dograđena 1908 godine. Severni i južni su po dva dorska stuba nadvišena polukružnim zabatom. Pročelje i bočne fasade hrama imaju umereno naglašenu  plastičnu dekoraciju. Fasade su vertikalno raščlanjene sa po tri pilastra, a zvonik je profilisanim vencima horizontalno raščlanjen sa ugaonim pilastrima. Otvori zvonika se polukružno završavaju. Unutrašnjost hrama je podeljena na četiri traveje, svodna konstrukcija je oslonjena na pilastre. Na zidovima između lukova su visoko postavljeni prozori, zatvoreni bojenim staklom- vitražima.

Svojim osnovnim oblikom, dimenzijama, spoljnom I unutrašnjom dekoracijom plastikom, ovaj hram predstavlja značajan objekat crkvene arhitekture druge polovine 18 veka.

Unutrašnjost hrama dominira  raskošan iconostas, rad rezbara Aksentija Markovića takođe iz druge polovine 18 veka. Slikane kompozicije na ikonostasu rad su Arse Todorovića iz 1798. godine, dok je prvu zonu oslikao Pavle Simić iz 1858. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *