BeogradskaPodgrađe

Beogradska broj 6

„Magistrat“

Objekat zahvata ugao ulica Beogradske i Lisinskog, jedan je od najstarijih u bloku, građen u prvoj polovini XVIII veka. Zajedno sa objektom u Lisinskog br. 1 bio je sedište gradske administracije Magistrata. U prizemlju i na spratu nalazile su se prostorije gradskog načelnika (Burgermeister- a). U periodu od 1934. do 1942. godine, tu je bio smešten arhiv Vojvodine koji je u toku Drugog svetskog rata, do 1945. godine, iseljen u kazamate Tvrđave.

Posle rata, u prizemlju su se nalazile prostorije Mesne zajednice, a danas se koriste za prodavnicu prehrambenih proizvoda. Preostali prostori u objektu sada su stambene namene. Кako je prvobitni ulaz iz Beogradske ulice zatvoren, a stepenište za sprat uklonjeno, pristup stanovima u prizemlju i na spratu je iz dvorišta, kroz prolaz objekta u Lisinskog br.1.

Objekat je građen opekom, malterisan i bojen. Кrov je visok, pokriven biber crepom, sa tri karakteristična odžaka.

Podrum se nalazi pod celom osnovom objekta i zasvođen je poluobličastim svodovima sa svodnim rukavcima. Prostorije u prizemlju su takođe pod poluobličastim svodovima, na spratu sa ravnim tavanicama. Jednospratna kuća u Beogradskoj ulici broj 6 nosi sve odlike barokne arhitekture, sa štuko plastikom oko prozora i karakterističnim ugaonim erkerom.

Prilikom radova na obnovi fasade 1967/68 godine, potom i 2003. godine, ova ornamentika je obnovljena i istaknuta drugom bojom. Na osnovu dostupnih arhivskih podataka, tokom prve obnove izvršena je i restauracija ugaonog balkona-erkera čiji je gornji deo dograđen i zatvoren.

U prizemlju zgrade iz Beogradske ulice nalaze se dva uža, lučno završena ulaza, i između njih, dva četverougaona prozora. Prozori prizemlja su uokvireni jednostavnim malterskim ramovima, a portal na samom uglu okvirom od kamenih tesanika, konzerviranim pri poslednjoj obnovi, 2003. godine. Zidno platno je ravno malterisano, bez međuspratnog venca. Ugaoni erker kružnog je oblika, u donjem delu završen je u vidu obrnute kupe sa jednostavnim ornamentom u obliku latica. Erker ima tri prozora izdeljena na četiri jednaka dela, a oko svakog prozora je malterski ram. Iznad je postavljen jednostavno profilisan venac.

Na spratu su tri prozora, sa malterskim ramovima, postavljeni u osama otvora prizemlja. Svi prozori imaju klupčicu ispod koje se ponavlja štuko plastika s motivom draperije (zastave) sa kićankama (,,lambreken“), karakterističnim za razdoblje baroka, dok su iznad prozora zastupljeni raznoliki stilizovani motivi u obliku ljiljana, kićanki, mreže unakrsnih linija i isprepletenih vitica.

Fasada u ulici Lisinskog, u prizemlju i na spratu ima četiri prozora istog tipa kao i na fasadi u Beogradskoj ulici. Iznad i ispod prozora sprata je dekorativna štuko plastika sa ornamentom različitih motiva rešena za svaki otvor različito. U prepletu vitica nalaze se floralni motivi ljiljana, vinove loze i akantusovog lista, drapiranih tkanina upletenih kićankama, medaljona i stilizovanih monograma. Dužinom obe ulične fasade iznad prozora sprata postavljen je jednostavno profilisan potkrovni venac.

Realizaciju sajta pomogala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada

Za realizaciju ovog sajta korišćeni su izvori i materijali Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *