NS PRIČE

gallery/grb novog sada
gallery/facebook icon
gallery/youtube icon
gallery/instagram icon

EDIKT Carice Marije Terezije od 1. februara 1748. godine:

„Mi, Marija Terezija, Božjom milošću carica rimska a kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Rame, Srbije, Galicije, Lodomerije itd. itd. dajemo glasom ovoga pismena na znanje svakome, koga se tiče [...] da taj toliko puta spominjani naš Petrovaradinski kameralni grad, koji leži na drugoj strani Dunava u bačkoj županiji na zemljištu Sajlovo, silom naše kraljevske moći i ugleda iz ranije navedenih razloga [...] učinimo svojim slobodnim kraljevskim gradom i da ga uvrstimo, primimo i upišemo u broj, krug i red ostalih naših slobodnih kraljevskih gradova naše kraljevine Ugarske tako i naših naslednih zemalja, ukidajući mu dosadašnje ime Petrovaradinski Šanac, nađosmo za dobro da se ubuduće zove i da mu naslov bude Neoplanta (Neoplanta), mađarski Uj-Videgh, nemački pak Ney-Satz, srpski Novi Sad.”

Zmaj Jovina je glavna ulica Novog Sada, od najranijih dana našeg grada. U ovoj ulici su radili trgovci i zanatlije, u mnogobrojnim radnjama i radionicama, a  njenom dužinom, od Trga Slobode do Vladičinog dvora pružala se pijaca.Oni su od Carice Marije Terezije i otkupili status slobodnog kraljevskog grada 1748, kada je i dobio ime Neoplanta. Zmaj Jovina je dugo i nosila ime Glavna ulica, bilo na srpkom, nemačkom, mađarskom, ali je nosila i mnoga druga imena. 

O zmaj jovinoj

ULICI

gallery/slika za sajt zmaj jovina

imena

ZMAJ

jovine 

Nekada se Zmaj Jovina ulica zvala Glavna ulica, u vreme Austrije zvala se nemački Hauptgasse, posle bune Magazinski Sokak, a posle Austro-ugarske nagodbe 1867. mađarski Fö utca, kasnije ulica Lajoša Košuta. Između dva svetska rata zvala je nosila ime kralja Petra I. Tada je Jovan Jovanović Zmaj imao ulicu Zlatne grede, u kojoj se nalazila njegova rodna kuća. Za vreme okupacije nazvana je po mađarskom savezniku Musoliniju. Posle oslobođenja, zakratko je ponovo bila Kralja Petra I, zatim Maršala Tita, i konačno Zmaj Jovina.