NS PRIČE

gallery/grb novog sada
gallery/facebook icon
gallery/youtube icon
gallery/instagram icon

zmaj jovinA 20

 

 

gallery/zj24-16 fasade 1900 web

Ova jednospratna kuća je podignuta je u drugoj polovini XVIII veka, a tokom prve decenije XX veka dobila je današnji poznosecesijski izgled. U Buni je kuća znatno oštećena, a obnovljna je 50-tih godina XIX veka.

Osnova ove jednospratne kuće je u obliku ćiriličnog slova “П”, sa dužim desnim i kraćim levim dvorišnim krilom, i sa središnjim kolskim ulazom. U kraćem levom dvorišnom krilu je zavojito stepenište za sprat, sa kamenim gazištima i bogato ukrašenom ogradom od kovanog gvožđa.

Tokom čitavog XIX veka kuća je pripadala poznatoj cincerskoj trgovačkoj porodici Koda.

Fasada je u prizemlju ima centralno postavljen kolski ulaz, a se leve i desne strane se nalaze po dva velika otvora izloga.

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

Na fasadi sprata je dominantni elemenat balkon koji se pruža njenim većim delom, sa polukružnim proširenjem osnove u sredini i bogato ukrašenom ogradom od kovanog gvožđa u stilu secesije. Balkon je verovatno i dodat tokom treće decenije XX veka.

Ovde nalazimo i širi centralno postavljeni otvor balkonskih vratima, umesto nekadašnja dva prozora, i po dva simetrično raspoređena dvokrilna prozora, sa svake strane.

Dvorišnom fasadom dominira komunikacioni balkon sa zidanim svodovima i profilisanim kamenim konzolama, a ograda je jednostavna i ukrašena motivima dvostruke spirale. 

 

Most iznad kapije koji povezuje dvorišna krila, ima ogradu od kovanog gvožđa sa dekorativnom rozetom. 

Podrumske prostorije su ispod uličnog dela kuće, sa lučnim svodovima.

Krov uličnog dela kuće je na dve vode, pokriven biber crepom, a dvorišna krila krovom na jednu vodu. Originalni krovni pokrivač je zamenjen novim biber crepom.

gallery/zj20 fasada 1900 uokvireno
gallery/zj20 stepeniste 1990 bw web
gallery/zj20 fasada 1990 bw web
gallery/zj20 fasada balkon 2017 web
gallery/zj20 dvoriste 1990 bw web
gallery/zj20 dvoriste detalj 1990 c web
gallery/zj18-26 1930