NS PRIČE

gallery/grb novog sada
gallery/facebook icon
gallery/youtube icon
gallery/instagram icon

zmaj jovinA 2

gallery/pocetak zmaj jovine oko 1930 cropped

Ova jednospratna kuća je podignuta 1852. godine, u stilu klasicizma i ranog romantizma, za vlasnike Sofiju i Jovana Paskovića. Jovan Pasković bio je upravnik patrijaršijskog imanja u Dalju. Projekat kuće je 1850. godine potpisao bečki arhitekta Jožef Štraufer.

Od kraja XIX veka, sve do 1937. godine, vlasnik ove kuće bio je trgovac Ljubomir Stefanović.

gallery/pocetak zmaj jovine oko 1930 cropped okruzeno

Na uličnoj strani kuće u prizemlju bilo je po četiri jednaka, simetrična otvora sa svake strane središnjeg kolskog ulaza.

Danas vidimo da je umesto svaka dva otvora, otvoren po jedan izlog, tako da u prizemlju kuće vidimo po dva izloga sa svake strane središnjeg kolskog ulaza.

Oko otvora vidimo četvorostrane elemente fasade koji oponašaju kamen.

Osnova kuće je u obliku ćiriličnog slova ”Г” sa dvorišnim krilom na desnoj strani, i dvokrilnim dvorišnim ulazom na sredini ulične strane.

Na spratu je iznad kolskog ulaza centralno postavljen jedan prozor na istaknutom delu fasade, rizalitu, a sa svake strane se nalaze po četiri dvokrilna prozora.

Iznad svakog prozora vidimo arhitravni ukras sa konzolama.

Na kraju kolskog prolaza, sa desne strane je trokrako kameno stepenište sa ogradom od livenog gvožđa.Na vrhu stepeništa je slobodnostojeći stub.

Kuća ima podrum sa polukružnim svodovima.

Krov uličnog dela kuće je na dve vode, pokriven biber crepom, a dvorišno krilo krovom na jednu vodu.

gallery/zj2 dvoriste ka kuci 2017 web
gallery/zj2 fasada detalj web
gallery/zj2 haustor 2017 bw web

STARO JEZGRO NOVOG SADA je proglaseno za kulturno dobro, odlukom o utvrđivanju za prostorno kulturno-istorijsku celinu – 05 br. 633-151/2008 od 17. januara 2008, „Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 07/2008. 

gallery/zj2 fasada 2017 web